El poble amb olor a sal




L'Escala i Empúries



Estovalles posades. Correcte… Gots i coberts. Perfecte... I la beguda fresca. Tot apunt per rebre els comensals que arriben de la platja. És diumenge, però no som ni en un restaurant ni a casa dels avis. Som a la Costa Brava de les pinedes, vora el passeig de vianants d’Empúries. El camí, verd i frondós, recorre cales i dunes, i connecta l’Escala, les ruïnes d’Empúries i Sant Martí. Sota les pinedes els avis esperen amb la taula parada la resta de la família, que es refresca al mar de la calor insuportable. O qui sap, potser la colla es culturitza uns metres més enllà, a les ruïnes d’Empúries.

“Tothom de la comarca hi ha passat alguna vegada, però molta gent ho va fer fa molts anys”, comenta el tècnic de difusió de les ruïnes d’Empúries, Quim Monturiol. “I és un jaciment viu, on es fan noves excavacions”. Són ben coneguts aquests murs que ajuden a traçar l’antiga ciutat grega i aquests mosaics que permeten recrear la vida dels romans. “No havíem estat mai a l’Escala i era obligat venir a Empúries”, confessa l’Hèctor, un barceloní que contempla la rèplica de l’Esculapi que emergeix entre les ruïnes. Sí, la rèplica. Però des de fa uns mesos, coincidint amb el centenari de la recuperació d’Empúries, l’escultura original també és a casa, al museu del recinte. “Haver recuperat l’Esculapi és una gran ocasió per tornar”, anima el tècnic Monturiol, que recorda que el darrer diumenge de mes l’entrada és gratuïta.

A l’Oficina de Turisme de l’Escala ho reconeixen: Empúries és el gran esquer i el principal reclam cultural de la vila. Però l’Escala també és un poble amb parets emblanquinades i olor a sal, amb cales que recorden que som en una indòmita costa i amb carrers que acullen antigues cases pairals i l’església barroca. Són racons que van inspirar l’escalenca Caterina Albert, aquella escriptora que es va veure obligada a firmar sota el pseudònim de Víctor Català perquè el món masclista reconegués el seu indubtable talent. Rosa Reverter, de l’Oficina de Turisme, ens recomana la Ruta Víctor Català: “una passejada que recorre els llocs que van inspirar Caterina Albert i s’hi fan lectures de textos”. El Museu de l’Anxova i la Sal, un espai que recorda el passat mariner de la vila, és qui organitza les rutes culturals pel poble. Una altra de les passejades és la Ruta Marinera de l’Escala, que promet explicar la història de la pesca, la pirateria i el contraban en aquestes terres. “Va començar fa un parell d’anys i encara la coneix poca gent”, afegeix Reverter. És una excursió completa. Per terra, s’arriba fins la torre de defensa de Montgó, que dibuixa el perfil inconfusible de l’Escala. I per mar, es recorren coves i cales del litoral, amb bany inclòs.


“Haver recuperat l’Esculapi és una gran ocasió per tornar”, animen des d'Empúries.



Avança la tarda, ja han desparat la taula i l’àvia llegeix una revista a la fresca dels pins. La seva família és a la platja, que segueix atapeïda de gent i para-sols. O qui sap, potser la colla es passeja uns metres més enllà, a Sant Martí d’Empúries. Un veïnat bell i encantador, que impressiona els visitants. I un veïnat on nasqué un home que va entusiasmar milers de joves, que va lluitar contra la injustícia i que va salvar els dèbils i els oprimits. Diuen que aquí nasqué el personatge de còmic Capitán Trueno, segons un cartell que homenatja Víctor Mora, el pare de l’heroi. I el rètol diu així: “Neix aquí el Capità/ que ennobleix l’Empordà,/ amb fets i veu de tro/ féu el món més bo”.

Publicat al setmanari Empordà, del 5 d'agost de 2008

Més informació
- Web oficial l'Escala-Empúries: www.lescala-empuries.com
- Sant Martí d'Empúries: www.parroquiaempuries.org
- Ruïnes d'Empúries: www.mac.es/empuries
- Museu de l'Anxova i de la Sal: anxova-sal.cat

No hay comentarios: